PRIVAT PSYKOLOG OSLO

Psykolog oslo - komplett guide til valg av psykolog

Psykolog i Oslo

En komplett guide for deg som vurderer psykolog

Psykolog i Oslo? Slik går du frem.

Her får du som prøver å finne psykolog i Oslo hjelp til å orientere deg, ta bestemmelser og finne riktig tilbud. Vi gir svar på alle de vanligste spørsmålene i prosessen frem til man er i gang.

Kort oppsummert har man valget mellom et offentlig og privat tilbud, men vi skal se at det finnes i alt 9 ulike måter å komme i kontakt med psykolog i Oslo på.

Vi skal vurdere spørsmålet om man i det hele tatt bør ta kontakt med psykolog i Oslo,  hvilke forventninger man kan ha til å gå til psykolog, hvilken psykolog skal man velge, hvordan man finner riktig psykolog, valget mellom offentlig og privat psykolog, pris for psykolog i Oslo, hvorvidt man kan gå etter anbefalte psykologer og hvordan man kan finne gratis psykolog i Oslo.

Først skal vi se på noen av de følelsesmessige spørsmålene før vi går over til å se på de praktiske.

Bør jeg i det hele tatt gå til psykolog?

Å oppsøke et annet menneske for å få hjelp er helt utvilsomt en sunn og konstruktiv impuls. Alle mennesker trenger hjelp til tider og det å oppsøke psykolog er et rasjonelt mestringsforsøk.

Samtidig kan vi fort bli møtt av motkrefter på innsiden, som vil gjøre det til noe annet. Her gjelder det å ikke velge ut fra den frykten som gjerne driver indre undertrykkende krefter. Eksempler på slike krefter kan være selvbetviling, bagatellisering, skam, selvkritikk og stadig nedprioritering.

Forsøk heller å samle det motet som må til for å lytte til det sunne ønsket på innsiden om å leve bedre.

Alle kan ha nytte av å gå til psykolog, men det er ikke det samme som å si at alle trenger det. Hvorvidt det vil være noe for deg er det strengt tatt bare èn måte å finne ut på. Jeg har aldri opplevd at noen har angret, selv om ikke alle får like mye igjen for det. Utbyttet varierer blant annet med hvor godt samarbeid psykologen og klienten klarer å etablere.

Det sikreste tegnet på at du kan ha utbytte er om du tenker at du ikke burde ta plassen fra noen andre, eller tanker om at du vil kaste bort tiden til terapeuten.

Det er også en god ide om du er en av de mange som er redde for hva man vil finne ut om seg selv! Det er de fleste av oss på ett eller annet plan. Småtrollene vi måtte ha i oss har en herlig tendens til å sprekke i lyset og livet blir enklere når man ikke lenger frykter og unngår noe i seg selv. You can run – but you can`t hide.

Når tilsynelatende små problemer er i stand til å vokse seg store på innsiden er det midt i kjernevirksomheten til psykologer og noe av det vi kan hjelpe best med.

Du kan lese mer om hva du kan forvente av en terapi hos psykolog ved å klikke på denne lenken.

Psykologhjelp i Oslo - 9 ulike tilbud

Vi skal etterhvert vise i alt 9 måter å komme i kontakt med psykolog i Oslo på. Forenklet kan vi si at du står ovenfor to alternativer.

Det første er å ta direkte kontakt med en privat psykolog i Oslo og få time i løpet av få dager. Du må da betale selv eller få utgifter dekket gjennom helseforsikring eller arbeidsgiver. Her står du selvfølgelig fritt til å velge hvem du vil gå til.

Alternativ to er å ta kontakt med fastlegen og drøfte hvilket av de offentlige tilbudene du kan kvalifisere til og få en henvisning dit. Da betaler du bare egenandeler, men er ikke sikret inntak og 1-3 måneders ventetid bør påregnes.

Offentlig eller privat psykolog?

Det er tre forhold som avgjør dette valget: Hvor lenge du kan tillate deg å vente, hva du kan ta deg råd til å betale og om du i det hele tatt får innvilget et offentlig tilbud. Det er også noen fordeler og ulemper knyttet til rammene ved de ulike offentlige tilbudene som vi skal greie ut litt senere i artikkelen.

Offentlig psykolog i Oslo - pris?

Hos offentlig psykolog betaler du bare egenandeler opp til frikortsgrensen som for 2024 er på 3165 kroner. Alt over dette dekkes av det offentlige. Pris for en enkelttime opp til denne maksgrensen er 403 kroner og prisen er 604 kroner for en dobbeltime.

Du kan lese mer om deltajene i frikortsordningen i disse lenkene:

Privat psykolog i Oslo - pris?

En analyse av de 10 øverste organiske treffene når man søker psykolog Oslo på Google viser en gjennomsnittlig pris hos privat psykolog i Oslo på ca 1599kr (fra 1275 til 1980 kr) for en time (45-50min) på dagtid. Time hos privat psykolog på kveldstid koster gjerne et par hundre kroner mer.

Mange private psykologer i Oslo tilbyr også dobbeltimer som i utgangspunktet gir ennå noe bedre valuta for pengene. Psykologer som tilbyr intensiv korttids psykodynamisk terapi (ISTDP) gir gjerne også blokktimer på 3 klokketimer for den som har lang reisevei eller ønsker å komme raskere i gang.

Prisen for privat psykolog avhenger mest av hvor mange timer man trenger, noe som er svært individuelt, men noe du kan be psykologen din vurdere i løpet av de aller første møtene.

Ni alternativer for psykolog i Oslo

Nå  skal vi se mer detaljert på de 9 ulike måtene å komme i kontakt med psykolog i Oslo på. Slik kan du finne ut hvilke alterantiv du kvalifiserer for og hvilke av de aktuelle tilbudene som vil passe deg best.

#1 - Privat psykolog uten avtale

Privat psykolog uten avtale har mange fordeler. De viktigste er kanskje høy tilgjengelighet og kort eller ingen ventetid. Her får du oftest en avtale i løpet av noen få dager, eller sågar på dagen. Det er også enkelt å komme i kontakt med privat psykolog ved å søke på google, bruke online-booking funksjon, epost eller telefon. Du kan forvente å få svar direkte eller i løpet av noen få timer. Du trenger ikke å gå via fastlegen for å få henvisning.

Hos privat psykolog velger man psykolog selv, man står fritt til å avtale dobbeltimer, behandlingen har ingen øvre tidsramme og det er stor fleksibilitet med tanke på hyppighet. Ulempen for de fleste er naturligvis at hos privat psykolog må du i utgangspunktet betale selv.

Mange vanlige helseforsikringer (enten privat eller gjennom jobben) dekker imidlertid også psykologtimer. Noen arbeidsgivere kan også være villig til å dekke behandling selv uten helseforsikring. Om du velger å gå for dette alternativet kan du raskt og enkelt bestille time hos oss.

Illustration of Private psychologist oslo - English speaking therapist
No waiting list

#2 - Privat psykolog med offentlig avtale

I tillegg til privat psykolog uten avtale finnes det en annen hovedgruppe som også organiserer seg privat. Forskjellen er at de har en avtale med det offentlige som gjør at du bare betaler egenandeler opp til frikortsgrensen. Avtalen disse psykologene har med det offentlige kalles gjerne refusjonsordning, driftstilskudd eller driftsavtale og psykologene kalles gjerne avtalespesialister.

I tillegg til fordelen med lavere pris, har alle avtalespesialistene lang erfaring. Ulempen er at det for mange kan være vanskelig å oppnå kontakt og at ventetiden ofte er lang.

Bestill time hos fastlegen og be om en henvisning. Spør fastlegen om den såkalte «clusterordningen» fungerer. Dette er et system hvor avtalespesialister er knyttet til spesifikke fastlegekontor. Dette gjøres nettopp for å øke tilgjengeligheten, men det er dessverre ulikt hvor godt denne ordningen fungerer.

Dersom clusterordningen ikke fungerer der du er tilknyttet kan du ringe «fritt sykehusvalg» på telefon 800 41 004. Si at du leter etter psykolog og ønsker informasjon om hvilke avtalespesialister som for tiden har kort ventetid. Du kan også få noe informasjon om hvilke metoder de ulike psykologene arbeider med. Dette gjør at du kan ta utgangspunkt i en kortere liste over psykologer i Oslo med relativt sett kortere ventetid.

Vit at de fleste har begrenset telefontid. Mange ønsker at du skriver noen ord om hva du ønsker hjelp til. Send gjerne et standardskriv på maks en side til flere psykologer med det samme. Da slipper du å kaste bort tid på å vente på èn og èn om du uansett ikke får inntak.

Husk også at mange ikke få svar i det hele tatt. Det er dessverre vanlig og du må ikke forledes til å tro at det handler om innholdet i akkurat ditt brev.

For en komplett liste over psykologer i Oslo med driftsavtale kan du trykke på denne lenken.

Avtalespesialistene har ellers samme fordeler som andre private psykologer med nokså frie rammer hva gjelder varighet og hyppighet.

#3 - Henvisning til DPS

DPS står for distriktspsykatrisk senter og hver bydel i Oslo er tilknyttet et DPS. Du trenger henvisning fra din fastlege som sender denne til et inntakskontor på DPS. Utfra gitte kriterier avgjør de om du har rett på helsehjelp innenfor gitte tidsfrister. Mer alvorlige saker blir gitt prioritet, men hvor lista ligger er vanskelig å avgjøre og er dessuten bydelsavhengig.

Bare fortell fastlegen hvordan du har det og så er det opp til ham å vurdere om henvisning hit kan være aktuelt. Du har rett på beskjed om hvorvidt du har fått inntak, og hvor lang ventetiden er, innen 30 dager. Ventetiden er alt mellom 4 – 20 uker, med rundt 12 ukers ventetid som det mest vanlige.

Du kan se ventetider ved de ulike DPS i og rundt Oslo i denne lenken: https://tjenester.helsenorge.no/velg-behandlingssted

På DPS er det tverrfaglig samarbeid mellom psykolog/psykologspesialist, lege i spesialisering, psykiater, psykiatrisk sykepleier og (klinisk) sosionom. Dette utgjør en potensielt stor fordel sammenlignet med de private tilbudene. Særlig om du har behov for mer sammensatte tjenester.

Det kan også være verdt å merke seg at på DPS får man ikke nødvendigvis en psykolog som primærbehandler. Det viktigste for hvilket utbytte du får av samtaleterapi er uansett kvaliteten på samarbeidet du og behandleren din klare å etablere.

#4 - Raskere tilbake

«Raskere tilbake» er et offentlig psykologtilbud i Oslo som hører inn under DPS, men hvor det er lettere å få inntak. Dersom du er sykemeldt eller fastlegen vurderer at det er fare for det, kan du kvalifisere til dette tilbudet. Om du har vært sykemeldt i over ett år er du ikke lenger i målgruppen.

Ventetiden er noe varierende men oftest et par måneder. Behandlerne er i all hovedsak erfarne psykologer. Det er et tidsavgrenset tilbud hvor man arbeider målrettet med utgangspunkt i de vanskene som hindrer eller truer jobbdeltagelse – men ikke utelukkende dette.

#5 - Senter for jobbmestring

Senter for jobbmestring er et tilbud i regi av NAV, til mennesker med lette til moderate angst og/eller depresjonsplager som hindrer arbeidsdeltagelse. Målet er å mestre plagene, komme raskest mulig i arbeid og mestre jobben over tid. Tilbudet gjelder både de som er uten arbeidsforhold og de som har et arbeidsforhold de ikke klarer eller ønsker å gå tilbake til.

Her gis det arbeidsrettet kognitiv terapi av psykologer og annet personell med helse-/sosialfaglig utdanning, som har videreutdanning i kognitiv terapi. I tillegg gis individuell jobbstøtte av såkalte jobbspesialister. Dette er personell i NAV med god kjennskap til karriereveiledning og lokalt arbeidsmarked. Tilbudet er gratis.

Illustration of individual sitting on the ground

#6 - Tredjelinjetjenester

Dersom du har forsøkt psykologhjelp før uten tilstrekkelig hjelp, gjør vi oppmerksom på at de finnes enda mer spesialiserte enheter, såkalt 3. linjetjenester.  Det finnes eksempelvis egne behandlingstilbud for traumelidelser, tvangslidelser og relasjonsvansker. 

Dersom du etter en runde eller to i behandlingsapparatet ikke har fått den hjelpen du trenger kan du drøfte henvisning til tredjelinjen med din fastlege.

#7 - Studenthelsetjeneste / bedriftshelsetjeneste

Studenter i Oslo har tilgang på psykolog gjennom studentsamskipnaden. Her betaler du bare egenandeler. Mange ansatte i større bedrifter vil også ha tilgang på gratis psykologhjelp gjennom bedriftshelsetjeneste.

familieterapi

#8 - Familievernkontor

Familievernkontorene utgjør et gratis tilbud fra barne-, ungdoms- og familieetaten hvor det tilbys rådgivining, terapi og veiledning ved vansker i parforholdet eller familien. Ulike faggrupper, også psykologer, arbeider ved familievernkontorene.

Man har statlige kontor gjennom Bufetat, men det finnes også kirkelige familievernkontor. Også disse er en del av det offentlige tilbudet. Ventetiden er varierende, gjerne noen uker opp til noen få måneder. Du kan ta kontakt som enkeltperson ved familierelaterte problemer, men du kan ikke påregne å få jevnlig individuell oppfølging.

En oversikt over de ulike familievernkontorene med gratis psykolog i Oslo finner du her:

#9 - Akutte tilbud

Dersom du er i akutt behov for time henvender du deg innenfor normal arbeidstid til akuttenheten ved DPS i din bydel. Under følger en liste med kontaktinformasjon. Utenfor normal arbeidstid kan du ringe eller møte opp på legevakten i Storgaten 40, telefon 116 117. Henvisning er ikke nødvendig, du betaler bare egenandel og det er kort ventetid, for mange under en time. For ytterigere opplysninger om psykiatrisk legevakt i storgaten kan du trykke på denne lenken.

Kontaktinformasjon til akutteam sortert etter bydelstilhørighet:

  • Bjerke, Sagene og Nordre Aker: DPS Nydalen, OUS: Akuttenheten: Gullhaugveien 12 i Nydalen, tlf 23023300
  • Gamle Oslo, Grunerløkka og St.Hanshaugen: Lovisenberg DPS, Lovisenberg sykehus: Akutteamet: Hagegata 32, 1.etasje (Tøyen torg) Tlf: 24074500.
  • Frogner, Vestre Aker og Ullern: Vinderen DPS, Diakonhjemmet: Akutteam: Forskningsveien 7, tlf 22498474.
  • Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand: DPS Søndre Oslo, OUS:  Akuttenheten: Helga Vaneks vei 6,1281 Oslo, tlf 99216529 / 23023000
  • Alna, Grorud og Nittedal kommune: DPS Groruddalen, AHUS Akutteam: Jerikoveien 28 b, tlf 23141955.

Hvilken psykolog skal jeg velge?

Forskning viser at noen psykologer klarer å hjelpe alle klientene sine, mens andre bare hjelper en liten andel. Terapeuten er mye viktigere for utfallet enn metoden. Samtidig som vi vet at valget av terapeut er viktig, vet vi fint lite om hvem som kan bli en god psykolog for den enkelte.

Resultatet kommer veldig an på den relasjonen og det samarbeidet klient og terapeut klarer å etablere. Man kan lese på nettsidene for å få en viss følelse, men til syvende og sist må man teste ut et samarbeid.  

  • Forsøk å ta ansvar for din del av relasjonen – verken mer eller mindre. 
  • Forsøk så godt det lar seg gjøre å være tydelig og ærlig på opplevelsene dine både i og utenfor terapirommet. 
  • Forsøk å forholde deg på en aktiv og konstruktiv måte. Da er resten opp til terapeuten.

En del prosesser tar tid og dessverre er det sjelden at psykologhjelp innebærer en quick-fix. Samtidig er det et dårlig tegn for videre fremgang om du ikke føler du har fått noe som helst ut av kontakten i løpet av de første få timene. Da bør du ta det opp med psykologen, gå en runde med deg selv, og om det ikke kommer noe ut av det, vurdere å bytte.

Dersom det er de samme vanskene som du opplever i andre relasjoner som kan tenkes å blokkere fremgang, for eksempel tillitsproblemer, kan det være lurt å arbeide seg gjennom det. Av og til handler vel så mye om å finne tillit i seg selv, som å finne noen man kan stole på.

Anbefalt psykolog i Oslo?

Om du leter etter anbefalt psykolog i Oslo på nettet er ikke det helt enkelt. Fra tidligere ligger en del anbefalinger av psykologer tilgjengelig gjennom nettsiden legelisten.no

Noen psykologsider publiserer vitnesbyrd fra tidligere pasienter, men dette vil også ha begrenset verdi i og med at slik publisering vil være selektiv. Det beste er kanskje derfor om du kan få anbefalinger fra noen du kjenner eller stoler på. Du kan også spørre fastlegen din om anbefalte psykologer. Ingen slike tips om anbefalte psykologer gir imidlertid noen garanti. En psykolog kan være veldig bra for en person, men ikke så bra for en annen. Til syvende og sist må man som sagt bare hoppe i det, og teste ut et samarbeid for å finne ut om psykologen kan være bra for akkurat deg.

Sist, men ikke minst

Alle mennesker fortjener frihet, kjærlighet, glede og god helse. Vi ønsker deg alt det beste med det fine prosjektet du har gående. Om vi kan bidra gjør vi det gjerne. Hvis du tror flere du kan ha nytte av denne artikkelen, del den gjerne ved å trykke på ikonene under eller ved å kopiere følgende lenke og sende den til noen du bryr deg om.

For å besøke forsiden til Psykologvirke klikk her.