Når bør man gå i parterapi? 9 Tegn på at parterapi kan være lurt
Mange par kan ha nytte av parterapi, men når i forholdet bør man egentlig oppsøke en psykolog? I dette blogginnlegget vil vi gå gjennom ni tegn på at det kan være på tide å gå i parterapi.
Er det for tidlig å gå i parterapi?
For mange er terskelen høy for å gå i parterapi, men det trenger den ikke å være. De fleste par kan ha nytte av parterapi. Det kan være spesielt nyttig å gå i terapi sammen tidlig, før problemerne rekker å utvikle seg.
Mange par oppsøker psykolog litt sent, etter at de problematiske mønstrene har fått tid til å sementere seg Parterapi er ikke bare en måte å løse problemer på, det er også en måte å forebygge eventuelle utfordringer som kan oppstå i forholdet. Parterapi er ingen magisk løsning, men bidrar til å bedre mange forhold. Å finne tilbake til hverandre kan ha uendelig verdi.
Kanskje har dere begynt å se etter tegn på at forholdet er over, forsøker å finne tilbake til hverandre etter samlivsbrudd eller begynner å lure på når man bør gå fra hverandre. I alle disse situasjonene kan det være en god ide å oppsøke parterapi og få profesjonell hjelp i forholdet.
Les også: Parterapi ved utroskap – kan psykologen hjelpe?
Nedenfor finner du derfor 9 tegn på at parterapi kan være nyttig for forholdet.
1. Krangler repeterer seg
Dere krangler stadig om de samme tingene som repeteres om og om igjen uten at dere kommer fram til noen løsning. For hver krangel føles avstanden mellom dere større. Det kan fort bli en krangel som aldri helt stopper, men heller bare starter igjen der den stoppet sist. Det kan være ting som irriterer den andre i forholdet, som å stadig komme for sent, eller større og dypere problemer.
Om de samme konfliktene stadig oppstår, kan det være et tegn på at noe ikke er som det bør være i forholdet. Det er kanskje et underliggende problem som ikke kommer opp til overflaten og dårlig kommunikasjon i forholdet. I følge Gottman instituttet, kan diskusjoner og krangler som stadig repeterer seg være et tegn på forskjeller i livsstil og personlighet mellom deg og din partner. Noen ganger krangler par om mindre hverdagsliv ting når det i realiteten kommer fra underliggende konflikt.
I parterapi kan dere få profesjonell hjelp til å finne det underliggende problemet og løse konflikten sammen slik at dere kan unngå at krangler repeterer seg uten noen løsning.
2. Dere klarer ikke forsone etter en krangel
Om dere ikke klarer å forsone og bli venner igjen etter å ha kranglet, kan det være nyttig å gå i parterapi. Det er helt normalt å krangle, men det er også viktig å legge en krangler bak seg, selv om det ikke alltid er like lett å vite hvordan man skal komme til enighet eller tilgi etter en krangel. Ofte kan hvordan man kommuniserer med hverandre under- og etter en krangel ha stor betydning. Dette kan en psykolog hjelpe med.
3. For intense krangler
Alle par krangler, det er helt normalt, men noen krangler kan være mer skadelige for forholdet og det kan være bedre og sunnere måter å forholde seg til uenigheter i forholdet. For intense krangler kan skade forholdet. Det er nærmest umulig å unngå konflikt i et forhold, men om dårlig kommunikasjon, misforståelser eller uenigheter ender i store krangler, er det et tegn på at det er noe som bør bli tatt tak i.
Det er flere faktorer som er med på å påvirke hvordan vi reagerer på ulike situasjoner, kanskje har det utformet seg et mønster i forholdet som fører til større krangler som bygger seg opp til å bli mer intense. Her kan parterapi være nyttig.
4. Mangel på kontakt
Forholdet virker stort sett stille og konfliktløst, men i det stille vurderer du likevel å gå på grunn av mangel på kontakt med partner. Det kan være ulike former for kontakt, enten det er snakk om følelsesmessig kontakt og mangel på kjærlighet, eller mangel på intim kontakt.
Kanskje føler du at partner ikke tar seg tid til deg og at dere ikke har den følelsesmessig kontakten det er behov for. Kanskje har dere begynt å holde lenger avstand fra hverandre, både fysisk og følelsesmessig. Mangel på fysisk kontakt kan også øke den følelsesmessige avstanden. Om dere ikke klemmer, kysser eller om sexlivet stopper opp, kan det fort bli en vane som er vanskelig å snu på. Mange par kan ha behov for å endre på dette, her kan parterapi være nyttig for å få hjelp til dette.
5. Mangel på kjærlighetsfølelse / mistet kjærlighetsfølelsen
Det finnes flere par som kjenner på mangel på kjærlighet i forholdet. Kanskje kjenner kun den ene parten, eller begge på at kjærlighetsfølelsen er borte. Dere har kanskje ikke lenger de samme følelsene som da dere først forelsket dere.
Det er ikke så lett å vite om kjærligheten er borte for godt og det finnes mange par som holder sammen selv om kjærlighetsfølelsen er borte, det finnes mange ulike grunner til dette. Men for mange kjennes kjærligheten også som en helt essensiell del av forholdet. Her er det uansett viktig å ha god kommunikasjon med sin partner om sine følelser og hva man verdsetter i et forhold. Mangel på kjærlighetsfølelse kan i flere tilfeller være en konflikt som man sammen kan jobbe med i parterapi.
6. Mangel på sexliv
Mangel på sexliv kan ha en negativ effekt på forholdet. Selvfølgelig er det ulikt fra person til person og forhold til forhold hva man føler er viktig i forholdet og mange har et godt og sunt forhold uten sex, men for noen par kan det være at man for eksempel opplever endringer i- eller mangel på sexliv som fører til stress og frustrasjon.
7. Endringer i familielivet
Endringer i familielivet kan by på utfordringer i forholdet. Ved endringer må man tilpasse seg, men kanskje har endringer gjort at det er vanskelig å være det teamet dere pleide å være. Kanskje det viser seg at det å være foreldre har vært en større belastning enn noen av dere ante.
Forskning viser at det å få barn forandrer måten par kommuniserer på. Det kan være endringer som virkelig endrer på hverdagen og dynamikken i forholdet. I parterapi kan dere finne måter å jobbe gjennom dette sammen.
8. Konflikt ved livskrise og belastninger
Større belastninger og livskriser setter i gang ulike følelsesmessige situasjoner i oss og vi har alle våre måter å mestre dette på, men når man som par møter store belastninger og livskriser, og har ulike måter å mestre det på, kan det føre til konflikt i forholdet. Kanskje skaper det uenigheter eller krangler som utfordrer forholdet. Livskriser kan også føre til at en- eller begge partene begynner å sette spørsmålstegn ved forholdet.
Selv om slike situasjoner kan føre til utfordringer i forholdet, trenger det ikke bli et stort problem. Med god kommunikasjon og de rette måtene å håndtere ting på sammen, kan forholdet komme seg fint gjennom disse utfordringene.
9. Dere lurer på hvordan dere kan håndtere følelsesmessig bagasje sammen
Hver enkelt av oss kommer alle med noe følelsesmessig, eller emosjonell bagasje som selvfølgelig er forskjellig fra person til person. Vi har alle en fortid som har vært med på å forme oss og våre følelser, samt hvordan vi reagerer på ulike situasjoner.
Det kan være utfordrende å håndtere følelsesmessig bagasje for hver part i forholdet og det er ikke alltid like lett å vite hvordan man skal forholde seg til den andre personen sin følelsesmessig bagasje. Ofte kan dette føre til utfordringer og konflikt i forholdet.
Hvordan gå i parterapi
Ovenfor har vi gått over 9 tegn på at det kan være lurt å oppsøke parterapi. Om dere føler at en eller flere av disse punktene beskriver forholdet deres, kan det være lurt å ta kontakt med en psykolog som kan hjelpe.
Psykologvirke har et av de tungste fagmiljøene i landet innen parterapi. Her kan dere komme inn til vårt kontor i Oslo sentrum, eller ha terapitime over nett fra hvor som helst i landet. Du kan booke time enkelt og raskt på nett.
Les mer om parterapi her og bestill time.