Stressmestring: 10 tips for å stresse mindre
Føler du deg stresset? For mye stress kan påvirke både livet og helsen negativt, derfor er det viktig å finne en sunn måte å takle stress på og lære å redusere stress.
Her er våre psykologers beste råd til hvordan du kan stresse mindre.
Hva er stress?
Stress er kroppens måte å reagere på frykt, reddsel, utrygghet eller mangel på kontroll. Det er kroppens forsvarsmekanisme som i utgangspunktet er ment til å holde deg trygg og forberedt på fare. Kroppen spenner seg til og sanser og instinkter skjerpes.
Stress skyldes ofte en form for ubalanse i omgivelsene som fører til at du blir overveldet. Dette er et menneskelig instinkt, men i den moderne hverdagen kan denne stressfølelsen bli overveldende og oppstå under situasjoner som slett ikke er farlige. Derfor er det viktig å lære seg hvordan man kan forholde seg til- og redusere stress.
Det er mange faktorer som kan føre til stress.
Her kan du ta vår stresstest som kan gi en indikator på hvor stresset du er.
Psykologråd for stressmestring
Nedenfor finner du 10 gode råd til hvordan du kan redusere stress.
1. Spill på lag med hjernen din
For å mestre stress må man forstå hvordan hjernen vår fungerer når det kommer til stress. Hjernen er er utrolig komplisert, samtidig som den opererer etter enkle prinsipper. Hovedoppgaven til hjernen din er å holde deg i live og trygg. Derfor vil hjernen din prioritere å holde oversikt over alle dumme ting som har skjedd deg i livet, for å unngå at det skjer på nytt. Det gjør deg forberedt, men det gjør deg ikke lykkelig.
Lykke er sekundært for hjernen din. Det er derfor hjernen vil prioritere alt det som gjør deg trygg. Så hvis hjernen din oppdager at du synes jobb er viktigere enn hvile, vil hjernen din på kveldstid begynne å tenke på jobb. Den har blitt programmert til at det er viktigere å tenke på jobb enn å hvile.
For å unngå og forebygge stress er det viktig å huske å ta pauser og trene deg selv og hjernen din opp til å kjenne til viktigheten av å slappe av. Om du ikke tar pauser og kun fokuserer på jobb, vil det skape et mønster i hjernen som registrerer at du synes jobb er viktigere enn å hvile, dette vil dermed bli en prioritet i hjernen som gjør at du oftere vil tenke på jobb, noe som kan føre til stress.
Derfor bør du sørge for at du tar små pauser gjennom dagen, særlig på de tidspunktene du holder på med noe som haster. Da lærer hjernen din at hvile er viktigere enn jobb, og når kvelden kommer vil hjernen din ikke kjenne et behov for å tenke på jobb.
2. Gi hjernen din pauser gjennom dagen
For å unngå og forebygge stress er det viktig å huske å ta pauser og trene deg selv og hjernen din opp til å kjenne til viktigheten av å slappe av. Om du ikke tar pauser og kun fokuserer på jobb, vil det skape et mønster i hjernen som registrerer at du synes jobb er viktigere enn å hvile, dette vil dermed bli en prioritet i hjernen som gjør at du oftere vil tenke på jobb, noe som kan føre til stress.
Dette mønsteret som dannes, gjelder ikke bare ved jobb, tenk også på hvor mye tid du bruker på skjerm eller andre ting som kan ha en negativ innflytelse i hverdagen.
Tenk på hjernen din som en motor, du vil ikke at den skal gå varm hele dagen. Den må få mulighet til å kjøle seg ned. Ta småpauser gjennom dagen der du ikke er på skjerm eller arbeider. Ta en kaffe, småprat med noen, ta en tur ut i frisk luft. Bare noen minutter gjør underverker.
3. Finn balanse i hverdagen
Sannsynligvis handler noe av stresset om at du lever et stressende liv. Husk at det skal være balanse i hverdagen. Hverdagen skal inneholde pliktbaserte aktiviteter, som jobb, men også lystbetonte aktiviteter og hvile. Hver av disse skal gjerne ta like mye plass i hverdagen og det bør være en god balanse mellom disse. Om den ene prioriteres over den andre, fører det gjerne til stress. Hvilke av disse får ikke nok tid og rom i din hverdag?
Forsøk å se livet ditt utenfra: Hvis du kjente noen som levde ditt liv, og du visste de slet med stress, hva ville du rådet dem til? Se livet ditt utenfra, og let etter ubalanse.
4. Forbered deg på vanskelige prioriteringer
For at du redusere stress, må du ta noen valg. Disse valgene vil kollidere med livet du har levd før. Du må derfor forplikte deg til dette prosjektet. Ofte innebærer stressreduksjon at vi må si nei til aktiviteter vi i utgangspunktet liker. Det er ikke alltid like lett, derfor er det viktig at du minner deg selv på hvorfor du gjør dette.
Er det for å ha mer tid til kjæresten eller barna? Er det for å forebygge eller redusere helseplager?
Disse dype og viktige grunnene trenger du å minne deg på når du må si nei til en treningsøkt eller middagsselskap.
5. Få nok søvn
Gjør søvn til en prioritet og sørg for at du får nok søvn.
Dette innebærer ikke bare at du setter av nok tid til å sove, men at du også lar hjernen og kroppen roe seg ned før leggetid. Legg vekk jobben helt etter klokken 16. Hjernen din bruker flere timer på å gå ut av jobbmodus.
Legg vekk skjermer og andre stressfaktorer før leggetid og fokuser på å roe ned for å få en god natts søvn.
6. Unngå kontinuerlig stimulering
Mennesker er ofte redde for å være alene med seg selv, men vi kjenner denne redselen som kjedsomhet. Så snart vi kjeder oss, stimulerer vi oss med telefon, TV, data, samtale, podcast eller lignende.
Gi hjernen mulighet til å fordøye alt den har opplevd gjennom dagen, ved å gi den pauser fra mental aktivitet. Gå til jobben uten å høre på noe, sitt litt stille i sofaen uten å gjøre noe. La hjernen gradvis bearbeide alle inntrykk, så det blir roligere og roligere i tankene. Da vil du også merke at freden senker seg.
7. Finn en hobby
Sørg for å ha noe som opptar deg, som interesserer deg, og som ikke er knyttet til plikt, lønn eller status. Det kan være sjakk, strikking, trening, å være i naturen, å synge i kor eller noe lignende. Det finnes mange forskjellige hobbyer du kan teste og finne det som passer deg best.
Fordelen med å ha en hobby er at det blir langt mindre smertefullt når et av de andre områdene i livet ditt ikke fungerer. Du har flere ben å stå på, og tåler at noen av de andre benene svikter eller ikke er så gledesfylte. Hobby skal være utelukkende positivt stress, aldri negativt stress.
8. Finn mening i hverdagen utenom lønn og status
Gå gjennom dine daglige rutiner, og spør deg selv hva den dypere meningen bak dine daglige aktiviteter. På vei til jobb kan du reflektere over hvordan ditt arbeid kommer andre til gode, hvordan lønnen gjør at du kan kjøpe ski til barna dine eller hvordan samvær med gode kollegaer kjennes godt ut for deg.
Hverdagens motivasjon er ofte langt mer overfladisk, vi tjener penge for pengenes skyld, vi opparbeider oss status for statusens skyld. Gå noen hakk dypere, finn en dypere mening. Når hverdagen er meningsfylt for deg, vil den oppleves mer som positivt enn negativt stress.
9. Vurder sykmelding
Hvis ingen konkrete grep du kan ta har effekt, bør du gå enda mer direkte til verks. Dette kan for mange bety sykemelding fra jobb.
Det er ingen skam å være sykemeldt, det er et virkemiddel samfunnet har innført fordi fagpersoner vet at det går an å være syk av både fysiske og psykiske årsaker.
Over tid vil stress kunne føre til plager som søvnmangel, kroppssmerter, slitenhet, hukommelsesplager, uro og irritabilitet. Noen ganger trenger du sykemelding for å hente deg inn igjen og redusere og forebygge stress.
10. Kontakt psykolog
For mange kan det være nyttig å snakke med en psykolog for å få veiledning til å takle stress bedre. Psykologvirke har erfarne psykologer som kan hjelpe deg med stressmestring.
Du kan lese mer om stressmestring og behandling av stress hos psykolog her.
Eller booke time med en av våre psykologer i dag.