Alkoholavhengighet og behandling av alkoholproblemer

Behandling av alkoholavhengighet og alkoholisme

Det er vanskelig å ikke ha en relasjon til alkohol. Det er det aksepterte rusmiddelet i Norge og de fleste land i verden, – når du blir voksen er det forventet at du skal drikke.

For noen blir dette et problem, fordi vi tåler alkohol forskjellig. Det er et rusmiddel som vi blir lett avhengig av. Alkohol noen klare effekter på oss. Vi får en pause – fra hverdagens stress og mas, samt fra oss selv. Vi tenker mindre på konsekvenser og vi kjenner oss mer fri. Rusen reduserer inhibisjonen, tar vekk angsten og gir en frigjørende opplevelse.

Det er derfor ikke din feil om du ønsker å drikke. Å søke en frihet, en rus er i høyeste grad menneskelig og noe vi bedrevet til alle tider.

Samtidig har alkoholen en bakside. Den britiske forskeren David Nutt peker på at det er det menst skadelige rusmiddelet vi har i dag – både for deg og meg, familien og samfunnet.

Siden alkohol er så vanlig, så er det vanlig å føle skam over drikkingen. En skam som motiverer oss til å skjule og bagatallisere. Å søke hjelp er derfor ofte vanskelig, og krever et vist mot.

Denne teksten vil ta for seg i korte trekk om

  • Hva et misbruk av alkohol innebærer
  • Dette gjør det ofte er vanskelig å se alkoholprolemene før du har dem. Det bygger seg opp gradvis. Denne teksten vil si noe om tegn på avhengighet, samt hva du kan gjøre selv og hvordan vi kan behandle alkoholisme i terapi.

Du kan lese mer om alkohol og terapi hos Psykologvirke her.

Hvor går grensa – hva er et alkoholmisbruk?

Når blir drikkingen din problematisk?

Her er det individuelle forhold, samt flere gråsoner. Det handler om faktiske data om hvor mye og hvor ofte, samt situasjonen rundt – om du drikker med andre, alene og mer subjektive data – hva var motivasjonen bak drikkingen nå?

Vi nordmenn drikker mye. Når vi drikker alkohol så fører det til at vi slapper mer av og nyter dagene. Effekten er behagelig og etterhvert kan litt hverdagsdrikking bli en vane. Noen drikker mer i helgene og er på «fylla».

Likevel så vil de fleste som drikker mye utvikler ikke avhengighet eller alkoholisme. Forskere regner med at ca. 10-15% av oss har et avhengighetsmessig eller problematisk forhold til alkohol.

Noen spørsmål du kan stille deg:

Her er noen spørsmål du kan stille deg.

  • Drikker du mer alkohol enn du ønsker på daglig basis?
  • Har personer kritisert deg for å drikke for mye alkohol?
  • Om det stemmer: har denne kritikken plaget deg?
  • Har du fått problemer med eller vært hjemme fra jobb grunnet drikkingen?
  • Har du vært syk på grunn av drikkingen din?
  • Har du noen gang drukket på morgenen for å håndtere abstinenser – skjelving m.m.?
  • Tenker du mye på å drikke alkohol? Gjør du mindre av det du pleide å gjøre?
  • Bruker du mer penger på alkohol enn du burde?
  • Drikker du alene?

Om svarene er ja, så kan det peke mot et problematisk forhold til alkohol. Da kan du også ettervhert utvikle mer symptomer fornlig med alkoholavhengighet eller alkoholisme.

Tegn og symptomer på alkoholavhengighet (alkoholisme)

En definisjon av det å være alkoholiker er at du lever med et sterkt ønske om å drikke alkohol og vansker med å kontrollere drikkingen.

Tegn på misbruk

  • At du må øke inntaket for å få ruseffekt. Når vi drikker mye alkohol, tilpasser kroppen seg dette noe vi kaller toleranse. Det gjør at vi må drikke flere enheter for å oppleve samme effekten som før.
  • Du tenker mye på å drikke alkohol. Når du ikke drikker, så vil tankeverden være preget av tanker på når du skal drikke
  • Abstinenser. Når vi merker fysiske symptomer i kroppen som skjelvinger, uro, sveitting, så har du utviklet en fysisk avhengighet av alkohol som viser seg med abstineser. Her kan vi havne i en ond sirkel der vi må drikke mer for å bli stoppe symptomene eller bli kvitt abstinensene.
  • Du opplever gjerne flere skader. Du mister kontrollen oftere, noe som gjør at vi utgjør en risiko for deg selv og andre. Du havner gjerne i ulykker og skader deg selv fysisk.
  • Du er oftere syk
  • Et tegn er at det deg det på virker hvordan du har med deg selv. Du merker mer angst og uro, samt at hverdagen kan bli preget av kjedsomhet, meningsløshet og ensomhet.
  • Du drikker gjerne alene og du kan være opptatt av å skjule drikkingen og gjemmer den unna andre personer.

Drikkingen blir ikke noe vi velger, men noe vi må gjøre. Vi er avhengige. Når drikkingen er problematisk, så fortsetter vi gjerne med den og trosser de skadelige konsekvensene.

Du merker abstinenssymptomer som kjennetegnes av skjelvinger, uro og svetting. Og du trenger mer alkohol for å stoppe disse symptomene.

Noen opplever at de drikker mye, men fungerer, derav uttrykket fungerende alkoholiker. Selv om de opplever at de klarer seg, så er ofte dette opplevelse som samsvarer dårlig med virkeligheten.

Alkohol har sine effekter på kropp og sinn, noe som medfører at det bare er et tidsspørsmål før alkoholen tar et tar større grep om livet ditt.

Hvordan slutte å drikke?

Om du ønsker å gjøre noe med drikkingen så er det noen viktige momenter å tenke på. Det første omhandler å være ærlig med deg selv: hvor stort problem er det?

Så er det ofte vanskelig å snu. Drikking gjør noe bra med oss. Vi føler noe bra, noe annerledes, der vi blir friere, ikke nervøse eller engstelige.

Når du øver på å komme ut av dette, er det derfor viktig viktig bli klar over dine «triggere». Det vil si noe som utløste ønsket i deg om å drikke. Kan være du må unngå utesteder. Gå vekk fra plasser du assosierer med alkohol. Ikke være sammen med venner du alltid drikker med.

Et viktig spørsmål er: hvorfor drikker du? Om du har et svar så kan det fortelle deg om hva drikkingen gir deg. For det kan være helt andre ting i livet som også kan gi det. Der du finner tilhørighet og fellesskap.

Behandling av alkoholproblemer

Behandling, terapi og alkoholavvenning har vist seg nyttig for alkoholproblemer, alkoholisme og alkoholavhengighet.

Ofte er det ikke alkoholen som er selve problemet. Den er snarere symptomet. Derfor er en form for behandling av underliggende årsaker som oftest nødvendig for å få bukt med drikkingen.

Når du merker at drikkingen er et problem, at det handler om noe i deg og det er noe du har lyst til å gjøre noe med. Da er du i gang. Det leder oss til en versjon av spørsmålet: hvorfor drikker Jeppe?».

En annen variant av det samme spørsmålet som den kanadiske legen og eksperten på avhengighet, Gabor Mate sier er: Spørsmålet er ikke «hvorfor er jeg avhengig» men «hvor kommer smerten fra?»

Legen peker på at drikkingen dekker over det vi egentlig må ta tak i møte med avhengighet – smerten, følelsene og ubehaget som rusmidlene demper eller fjerner.  

Smerten er som regel knyttet til erfaringer og opplevelser i livet ditt. Det handler om opplevelser der du har hatt det vondt og du muligens har blitt alene om det.

Det gjør at smerten ofte har med seg opplevelser og tanker knyttet til å ikke strekke til, å ikke være elskbar, at du kjenner ensomhet, forlatthet, håpløshet, at du ikke har kraft til å stå opp for deg selv eller lite verdi.

Alkoholen verner om og holder følelser og angst unna. Den blir en «god venn» her som forteller deg at du ikke tåler livet og dine egne følelser uten dens nære vennskap.

Dette fører deg inn i en ond sirkel. Når smerten på innsiden aktiverer behovet for alkoholrusen så skaper det en reaksjon i de nære rundt oss – hos familie, venner og på jobb. Som resultat vil en annen side av oss bli aktivert – vi ender med å skamme oss og kritisere oss selv for drikkingen. Dette gjør at den underliggende følelsesmessige smerten som alkoholen forteller om blir ytterlige holdt nede.

VI er i en ond og selvopprettholdende sirkel.  

Alkoholen går gjerne sammen med annet indre forsvar – som å distansere seg, jobbe mye, holde oss opptatt, distrahere oss.

Du kan lese mer om terapi hos psykolog her.

Terapi for alkoholisme

I terapi så vil vi sammen med deg utforske hva din smerte handler om. Når vi er med smerten, fremfor å skjule eller løse smerten.

Her vil vi være nysgjerrige på det som skjer. For et liv uten alkohol er også et mindre beskyttet liv. Et liv der du er mer til stede med hva du sanser og føler. Dette medfører også at smerten kommer til uttrykk. Vi lærer sammen om hva den handler om for deg eller din familie. Noen ganger er det en smerte som går i generasjoner.

Terapi gir en ny mulighet til at du sammen med en psykolog kan bli kjent med disse dypere lagene i hva som driver drikkingen din. Våre psykologer er trente til å holde et fokus sammen med deg for å finne ut av hva som driver drikkingen din.

Noen ganger kan konsumet ditt være så stort at du må begynne med en avrusning. Da kan du ta kontakt med Blåkors for hjelp for alkoholavvenning.