Psykolog: Alt du trenger å vite om yrket og behandlingen
En psykolog er en mental helseprofesjonell som er utdannet i studiet av mentale prosesser og menneskelig atferd. I Norge er «psykolog» en beskyttet tittel som kun kan oppnås ved å fullføre en seksårig universitetsutdanning. En psykolog kan jobbe innen mange forskjellige felt, inkludert klinisk, rådgivende, pedagogisk, rettsmedisinsk eller organisasjonspsykologi. Kliniske psykologer spesialiserer seg på individuell mental helse og har spesiell kompetanse innen vurdering, diagnose og behandling av en rekke tilstander.
Hva er forskjellen mellom en psykolog, psykiater og psykoterapeut?
Disse tre begrepene forveksles ofte, men det er viktige forskjeller mellom dem. Vi har allerede definert hva en psykolog er, så hva er forskjellen mellom en psykolog, psykiater og psykoterapeut?
En psykiater er også en mental helseprofesjonell, men deres grunnutdanning er medisinsk, ikke psykologisk: en psykiater er alltid lege. Dette betyr at de noen ganger har en mer kroppslig tilnærming til mental helse enn en psykolog. Likevel vil dette variere avhengig av den enkelte psykiaterens forståelse av psyken. Som psykologer jobber psykiatere med å diagnostisere og behandle psykiske lidelser, men de kan også foreskrive medisiner. Psykologer har derimot ikke rett til å foreskrive medisiner til sine pasienter.
Til slutt er en psykoterapeut en mer generell betegnelse som brukes om alle som tilbyr terapi. En psykoterapeut kan være en psykolog eller psykiater, men kan også være en sykepleier, en sosialarbeider eller en annen type terapeut med utdanning utenfor en vitenskapelig universitetsutdanning.
Hva er forskjellige psykoterapeutiske tilnærminger?
Det finnes ifølge noen estimater minst 500 forskjellige former for psykoterapi! Noen er imidlertid mye mer utbredt enn andre, så vi fokuserer på noen få av dem her. Forskning indikerer at det unike forholdet mellom hver klient og terapeut ofte er viktigere enn typen psykoterapi som praktiseres. Dette betyr at det er viktig å finne en terapeut du føler deg komfortabel og trygg med. Det er en god idé å prøve noen forskjellige psykologer for å se hvordan du føler deg før du forplikter deg til en lengre behandlingsplan. Med det i bakhodet, her er en introduksjon til noen av de mest vanlige terapiformene.
Kognitiv atferdsterapi (CBT)
En av de mest utbredte formene for psykoterapi i dag er kognitiv atferdsterapi, eller CBT. Mange studier har bekreftet effektiviteten av CBT i en forskningskontekst. CBT bygger på ideen om at tanker, følelser og atferd er sammenhengende. Hvis vi kan endre negative eller lite hensiktsmessige tanker, kan vi også endre vår atferd og våre følelser. CBT er en svært strukturert tilnærming til terapi som inkluderer teknikker, strategier og hjemmeoppgaver. Det har blitt brukt til å behandle en rekke problemer som depresjon, angstlidelser og PTSD. CBT er en korttidsbehandling som vanligvis varer mellom 5-20 sesjoner.
Emosjonsfokusert terapi (EFT)
Emosjonsfokusert terapi, eller EFT, er også en vanlig tilnærming i psykoterapi. EFT er basert på observasjonen av at våre følelser og atferd påvirkes av vårt behov for trygg tilknytning. Det fokuserer på å forstå og uttrykke følelser for å forbedre våre relasjoner. EFT er en strukturert tilnærming med spesifikke teknikker. Det ble opprinnelig utviklet for parterapi, men har siden blitt tilpasset til bruk med enkeltpersoner og familier. EFT er en effektiv behandling for relasjonsproblemer, inkludert ekteskapelige vanskeligheter, konflikter, utroskap og følelsesmessig distanse. Behandlingene består vanligvis av rundt 8-10 sesjoner.
Intensiv korttidsterapi (ISTDP)
Intensiv korttidsterapi, eller ISTDP, er en psykoterapeutisk tilnærming fokusert på rask oppdagelse og løsning av følelsesmessige konflikter. ISTDP bygger på prinsippet om at vårt ubevisste selv og våre tidlige tilknytningserfaringer påvirker vår nåværende fungering. Målet er å identifisere og overvinne våre forsvarsmekanismer slik at vi kan oppleve og integrere ubevisste følelser. ISTDP er kjent for å gi rask og dyp terapeutisk endring, og består vanligvis av rundt 20-40 sesjoner.
Andre tilnærminger
Andre terapiformer som praktiseres av våre psykologer inkluderer forlenget eksponering, EMDR, kroppsorientert psykoterapi, intern familiesystemterapi, MDMA-assistert psykoterapi, narrativ eksponeringsterapi og neuroaffektiv psykoterapi.
Parterapi
Parterapi er en møte mellom en psykolog og to klienter. Ofte er paret i et romantisk forhold, men parterapi kan også hjelpe nære venner eller personer i andre typer relasjoner. Målet med parterapi er å forbedre kvaliteten på forholdet. Spesifikke fokusområder inkluderer kommunikasjonsproblemer, konfliktløsning og intimitetsproblemer. Parterapi har utviklet seg fra ekteskapsrådgivning på 1920-tallet, og i dag involverer det ulike tilnærminger. Som nevnt ovenfor har emosjonsfokusert terapi (EFT) blitt brukt med suksess i parterapi siden 1980-tallet. En annen tilnærming til parterapi er Gottman-metoden, som hjelper par med å fokusere på prosessen i konflikter i et forhold i stedet for bare innholdet.
Familieterapi
I familieterapi deltar flere familiemedlemmer i psykoterapitimer samtidig. Som i parterapi er de terapeutiske målene å forbedre kommunikasjon og løse konflikter innen familien. Familieterapeuter hjelper familier med å adressere systemiske problemer ved å undersøke relasjonene og tydeliggjøre roller, ansvar og grenser. Ulike tilnærminger til familieterapi er basert på forskjellige måter å se på vanskeligheter på. Noen fokuserer på å justere og styrke familiestrukturer eller bruker strategier rettet mot spesifikke problemer. Andre utforsker familiens problemer i en bredere sosial og kulturell kontekst, eller oppmuntrer familiemedlemmer til å utforske og omformulere sine narrativer om familieerfaringer.
Online eller offline terapi
De siste årene har det vært en samfunnsomfattende overgang til mer kommunikasjon på nett. Denne endringen har også påvirket psykoterapi, men hva innebærer det? Her er noen refleksjoner som kan hjelpe deg med å avgjøre om online eller offline terapi passer best for deg.
Online terapi
Online terapi gjennomføres som oftest via videosamtale, men noen foretrekker å snakke bare via telefon. Fordelene med online terapi er større tilgjengelighet og bekvemmelighet: du trenger ikke bo i nærheten av terapeuten din for å kunne se dem regelmessig. Selv om du bor i nærheten, kan du delta i terapi fra ditt eget hjem. For noen mennesker er den ekstra tryggheten ved å delta på øktene hjemmefra svært verdifull. Mange opplever at online terapi er like effektivt som terapi ansikt til ansikt, og kanskje enda mer hvis praktiske utfordringer hindrer dem i å delta på fysiske økter ofte.
Offline terapi
Offline terapi foregår på terapeutens kontor. Sammenlignet med online økter er det mindre praktisk og krever ekstra tid til å reise til og fra øktene. For noen mennesker hjelper det å møte terapeuten ansikt til ansikt med å skape en mer direkte personlig tilknytning. Denne forbindelsen kan gjøre det lettere å føle seg trygg og åpne seg i terapitimen. Ved alvorlige eller mer komplekse psykiske helseproblemer er offline terapi fortsatt det beste valget.
Offentlig eller privat
En av de største vurderingene når du søker hjelp for mentale helseproblemer, er om du skal søke hjelp i det offentlige eller private helsevesenet. Offentlige helsetjenester tilbys gjennom staten og er gratis i Norge. Imidlertid kan ventetidene være lange, og på grunn av begrensede ressurser kan behandlingen være begrenset til de med mer alvorlige problemer.
Privat terapi tilbys av private utøvere og klinikker som Psykologvirke. Behandling er dyrere, men tilbyr typisk mer fleksibilitet i valg av psykologer og planlegging av økter. I forhold til den offentlige sektoren, er våre ventetider korte eller ikke-eksisterende, og våre psykologer har mer fleksibilitet til å tilby den personlige omsorgen du trenger.
Hvorfor velge Psykologvirke?
Våre psykologer er høyt utdannet og har mange års erfaring med å jobbe med hele spekteret av psykiske helseutfordringer. Hos Psykologvirke legger vi spesiell vekt på kontinuerlig læring og profesjonell vekst. Alle våre psykologer er valgt både for deres faglige kompetanse og deres engasjement for personlig utvikling.
Vi tilbyr skreddersydde behandlingsplaner spesifikke for hver klients individuelle utfordringer. Vårt mål er å hjelpe våre klienter med å oppnå varig positiv endring. Sentral i hvert behandlingsforløp er prioriteringen av klienttilfredshet gjennom en prosess med kontinuerlig tilbakemelding og justering.
For de som ønsker offline økter, er våre kontorer sentralt plassert med enkel tilgang til offentlig transport. Våre psykologer tilbyr også fleksible planleggingsalternativer, både på dagtid og kveldstid, for bedre å tilpasse seg din livsstil.